• 25/06/2022
  • By wizewebsite
  • 446 Views

9,000 children are burned every year, but most of these injuries can be prevented with safety features<

Mezi nejčastější úrazy našich nejmenších patří právě popáleniny, které mohou u dětí skončit i velmi tragicky. V českých nemocnicích jich každý rok ošetřují okolo 9 tisíc, mezi nejohroženější skupiny patří batolata. Nedávno na to poukázala kampaň 70 stupňů, která se váže k Mezinárodnímu dni popálenin. Zároveň upozornila, že většině popálenin se dá zabránit prevencí. Jaká jsou nejčastější rizika a jak jim předcházet?

Přečtěte si také

How to properly care for the skin of the hands during the colder months?

How to properly care for the skin of the hands during the colder months?

For most child burns, coincidence can

Kampaň proti popáleninám vytvořila organizace Bolíto, jejíž autoři Luboš Vacke a Jarmila Štuková se shodují, že k opaření u dětí většinou dochází úplnou náhodou.

Nejvíce nehod se podle nich stane, když je v domácnosti více členů a v danou chvíli není jasné, kdo nese za dítě odpovědnost.

Příkladem může být jeden z mnoha podobných příběhů: „Já si šla vařit kafe a donesla jsem první dvě na stůl, otočila se pro další a v tu chvíli si malý všiml té kávy jako první a strčil do toho ruku a opařil si celou ruku, a i na stehýnko,“ popisuje matka popáleného dítěte.

According to doctors, this is one of the most problematic injuries

Na popáleninové klinice pražské nemocnice na Vinohradech je běžně hospitalizováno i víc než 10 dětí, ročně jich tu skončí zhruba 1 200 a většinou jde o batolata. Celkově na dětské pacienty připadá 44 procent všech popálenin, které vyžadují pobyt v nemocnici.

Ročně se u nás popálí 9 000 dětí, ale většině těchto úrazů se dá předejít s bezpečnostními prvky

„To je zrádný úraz v porovnání s jinými úrazy v dětském věku, myslím, že je nejhorší. První problém, že jizva roste jinak, než roste dětské tělíčko. Spousta lidí si myslí, že to dokážeme vrátit zpátky, nedokážeme,“ zdůrazňuje přednosta Kliniky popáleninové medicíny FNKV a 3. LF UK Robert Zajíček.

Zbozi.cz

The barrier on the stove can even save life

Pokud máte doma malé děti, měli byste si pořídit nejen zábranu na schodiště proti pádu, nýbrž také ochranu na sporák. Zabraňuje dětem sahat na plotnu a chrání je tak před případným popálením. Prodává se ve variabilní délce a její montáž je snadná a bez vrtání.

We recommend:

Zboží.cz

A campaign against burns

Název kampaně 70 stupňů nevznikl náhodou – právě tak vysokou teplotu má horký čaj nebo káva 3 minuty po zalití, kdy se děti nejčastěji opaří.

“Especially not to do those tasks automatically.I was careful about it before, but I don't realize where I put it, if close, far away, they're fast and it's a moment, ”adds the mother of a burned child who will never forget the fateful moment.But she and her son were lucky in disaster, because there was no permanent consequences.

First aid in case of emergency?

Buy a gel discount on FLAMIGEL burns.

Compare discounts

Hazards and risks

Nejčastěji se úrazy odehrávají v kuchyni nebo koupelně. Pozor bychom tedy měli dávat hlavně na rozpálené plotýnky, horké nápoje či vodu ve vaně. I zdánlivé banality totiž zajistí dětem větší bezpečí a ochrání je před tragickým a často velmi bolestivým zraněním.

Tip: Bezpečnostní okenní kliku se zámkem, zábranu ke schodišti nebo ke sporáku můžete koupit levněji, když si jejich slevy pohlídáte na Kupi.cz. Stačí si produkt přidat do oblíbených a automaticky vám přijde e-mail, až bude zboží v akci.

Canva

Prevention and first aid

Jednoduchá preventivní opatření najdou rodiče například na interaktivním webu organizace Bolíto. Jde o základní tipy – vyhnout se ubrusům na stolech, vařit na zadních plotýnkách, hrnek s horkým nápojem stavět v dostatečné vzdálenosti od okraje stolu apod. Důležitou součást tvoří i přehledná první pomoc, která zabraňuje zvyšování stupně popálenin.

Diskuze